Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ένα φυσικό παιχνίδι!

Έχουμε αγοράσει στα παιδιά μας πολλά παιχνίδια κατά καιρούς.
Ακριβά παιχνίδια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, στρατιωτάκια, κουζινούλες, σπιτάκια, φάρμες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

Παιχνίδια εξερευνήσεων, παζλ, επιτραπέζια, παιχνίδια που γίνονται μόδα κατά καιρούς και είναι σκέτη αηδία και άλλα πολλά.


Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε νιώσει την απογοητευτική εμπειρία του να μαζέψετε τα "σημαντικά" παιχνίδια από το χαλί που ήταν πεταμένα, ενοχλημένοι σαν να είχαν αγοραστεί για σας. Σκεφτήκατε προς στιγμή, πως τελικά δεν άξιζε τα λεφτά αυτό το παιχνίδι και είπατε και σεις το κορυφαίο "ασχολούνται λίγο με τα καινούρια παιχνίδια και μετά τα βαριούνται". Λίγο θυμώσατε γιατί δεν σεβάστηκαν τα λεφτά σας οι μικροί κακούργοι και αφού σας πέρασε ο θυμός, τα μαζέψατε πάλι, για να παίξουν μια άλλη μέρα άλλα 10 λεπτά.

Δεν έχει τελειωμό.
Μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν και να εκτιμούν αυτό που τους προσφέρεται, κάπως έτσι θα έχουν τα πράγματα. Και εγώ θυμώνω που βλέπω πεταμένα τα playmobil, για τα οποία, όχι μόνο ξοδέψαμε χρήμα, αλλά και φαιά ουσία για να καταλήξουμε στο καταλληλότερο για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του. Θυμώνω που όταν θυμηθεί να παίξει με τις φαντεζί καινούριες σβούρες του, που είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε συλλογή, τώρα για να τις βρούμε πρέπει να ψάξουμε σε όλα τα κουτιά με τα κάθε λογής παιχνίδια. Νευριάζω, που όταν θυμηθεί τη μικρή της τσαντούλα, είναι απλά σπασμένη και δεν κλείνει. Τα πάντα είναι σκορπισμένα, μισοσπασμένα και σκόρπια. Αναρωτιέμαι αν φταίω εγώ που δεν τα έμαθα να μαζεύουν μετά από κάθε παιχνίδι, να μην τα κακομεταχειρίζονται και κυρίως να προσέχουν για να έχουν. Και πάλι τι να πρωτομάθεις απ' αυτά ένα παιδί 4 χρονών. Οπότε καμιά φορά τη βδομάδα, όταν βρω κουράγιο, τα συμμαζεύω κατά είδος, τα συναρμολογώ, βρίσκω τα κομμάτια από το διαλυμένο παζλ και πάει λέγοντας.

Μέχρι που ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, πολύ φτηνό, που δεν σκορπίζεται και δεν έχει φόβο να σπάσει. Είναι πάντα στη θέση του όταν το θελήσεις και όταν το βαρεθείς, απλά το αφήνεις και φεύγεις. Το σημαντικότερο βέβαια ξέρετε ποιο είναι; Ότι προσφέρει στα παιδιά απίστευτη χαρά, δημιουργικότητα, αναπτύσσει τη φαντασία και ποτέ, μα ποτέ δεν το βαριούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ξέρετε ποιο είναι αυτό; Φύση λέγεται και σίγουρα το έχετε και σεις.

Τα οφέλη από τη δοκιμή είναι απίστευτα και θα προσπαθήσω να σας τα απαριθμήσω.
  1. Τα παιδιά όταν έρθουν κοντά στη φύση, είναι πολύ χαρούμενα, ευτυχισμένα και ήρεμα. Ούτε γκρίνια, ούτε κλαψουρίσματα.
  2. Η φαντασία τους οργιάζει, αφού κάθε φορά ενεργοποιούνται και σκαρφίζονται καινούργιους τρόπους να περάσουν την ώρα τους. Τα παιχνίδια που σκέφτονται να παίξουν κάθε φορά είναι ευφάνταστα και δημιουργικά.
  3. Μαθαίνουν καινούριες λέξεις και κάθε φορά όλο και κάτι θα ρωτήσουν.
  4. Μαθαίνουν να εκτιμούν το ωραίο και το όμορφο. Εκτιμούν την απίστευτη ομορφιά που υπάρχει γύρω μας, απλά είμαστε τόσο κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, που απλά το ξεχνάμε.
  5. Έρχονται σε επαφή με ζωάκια, έντομα, φυτά και λουλούδια, που σε άλλη περίπτωση θα ήξεραν μόνο από τα παραμύθια.
  6. Μαθαίνουν να ζουν με τα λίγα. Έλεος πια με τα θέλω. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι ξέρω, δωρεάν.
  7. Δεν βαριούνται ποτέ. Η φύση είναι ατελείωτη. Τα ερεθίσματα που τους προσφέρονται είναι άπειρα και αν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία, μπορείς να το εκμεταλλευθείς για βελτίωση της σχολικής επίδοσής του.
  8. Κουράζονται πολύ από το τρέξιμο και το παιχνίδι. Εννοείται ότι η ώρα του ύπνου γίνεται παιχνίδι, αλλά αν δούμε και την μεγάλη εικόνα, μειώνεται και η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Πόσες ώρες πια να βλέπουν παιδικό ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια;
 
Είναι εύκολο, ειδικά τώρα που άνοιξε ο καιρός, να πάμε τα παιδιά μας κοντά στη φύση. έστω για λίγη ώρα κάθε μέρα. Ό,τι βρίσκεται στον καθένα. Πάρκο, γήπεδο, βουνό, θάλασσα, κήπος, έστω μπαλκόνι. Βρείτε λίμνες και πάτε μια βόλτα, ή επισκεφθείτε για πρώτη φορά το ζωολογικό κήπο, ένα θεματικό πάρκο, ένα ποτάμι, ένα αμπέλι, ένα κτήμα, ένα περβόλι. Βρείτε ένα κοτέτσι ή μια φάρμα και πάτε τα παιδιά μια βόλτα. Θα ξετρελαθούν.

Φτάνει εμείς οι μεγάλοι να σηκωθούμε από την καρέκλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου